Karpervissen: u een kans, zij een kans. (deel 2)

terug naar overzicht

Vrijdag, 28 maart 2014

Systemen Op het internet kunnen we alles vinden over systemen, die we kunnen inzetten, om een karper te verschalken. Van eenvoudige inline lood systemen, tot zeer ingewikkelde vast lood systemen.

Natuurlijk heeft ieder systeem zo zijn functie en is er tot in de puntjes nagedacht, wanneer we deze manier in kunnen zetten. Wat ik voornamelijk belangrijk vind , is het een veilig systeem. Niet dat de karper veilig mijn haakaasje kan oppakken, maar of de karper zich kan ontdoen van mijn systeem, wanneer ik een lijnbreuk heb. Een lijnbreuk is natuurlijk nooit leuk, maar soms onvermijdelijk. Wel doe ik er alles aan, om dit te voorkomen. Ik begin, voordat ik de lijnen te water laat, altijd met het controleren van de hoofdlijn. Een kleine beschadiging op de lijn kan al funest zijn. Kijk altijd de hoofdlijn goed na of er geen gehavende stukjes aanwezig zijn. Als je iets vindt wat je niet vertrouwd, knip het er dan af en knoop je leader of iets dergelijks er opnieuw aan.

foto: waakzaamheid vereist bij extreem veel obstakels

Kleine moeite lijkt me. Ook om lijnbreuk te voorkomen, bepalen we de plek waar we willen gaan vissen. Natuurlijk nodigt een omgevallen boom, een dikke rietkraag of andere denkbare obstakels uit, om de rigjes te droppen. Bedenk wel dat je hiermee de kans op lijnbreuk bijzonder veel vergroot. Met als gevolg een teleurstelling voor de visser en voor de karper, die waarschijnlijk een langere tijd met het loodsysteem van de visser mag rondzwemmen.  Ga dus niet met je systeem te dicht bij de obstakels liggen en kies een veilige afstand. Je zou een soort van voerspoor kunnen aanleggen van obstakel tot je haakaas. Zo lig je op een veilige afstand van de obstakels en is de kans op vangen veel groter. Vooral in de nachtelijke uren is het simpelweg niet verstandig om er te dicht bij te liggen.

foto: obstakel rijk water.. Denk goed na wat je doet! 

Voordat jij van je stretcher af bent en klaar staat om de strijd met de karper aan te gaan, heeft de vis zich al vast gezwommen in één van de takken of iets dergelijks waar jij zo graag wou vissen. Gevolg; lijnbreuk! Kortom, als je daadwerkelijk een karper uit de buurt van obstakels wil vangen, zul je goed moeten nadenken over je aanpak. Ben je wel verantwoord bezig? Het zijn soms maar kleine dingen, die het verschil maken tussen vangen en lijnbreuk!  Binnenkort meer op de website van HSV Ons Vermaak over veel voorkomende ‘obstakels’. Houdt het dus in de gaten!

Vang een bak! 

Rinze Beverwijk