Vis veilig of vis niet!

terug naar overzicht

Zaterdag, 5 oktober 2013

Als er iets voorop moet staan in ons karperwereldje dan is het wel het welzijn van de vis (dit geldt natuurlijk voor alle vissen)!

Dat betekent dat je een gevangen vis altijd met respect moet behandelen en hem alle zorg moet geven die hij op dat moment nodig heeft. Dus bij een gevangen vis maak je eerst je handen nat voordat je hem aanraakt om zo weinig mogelijk slijm van de huid te ontdoen.Natuurlijk gebruik je ook een onthakingsmat en probeert zo rustig en goed mogelijk de haak te ontdoen bij de vis, niet gaan wrikken dus! Wanneer je dit hebt gedaan zet je de gevangen vis altijd terug in hetzelfde water en gebruik een bewaarzak zo min mogelijk. Wanneer je een foto wilt maken van je vangst dan doe je dit altijd boven een onthakingsmat.


Veilige vissystemen.

Vis alleen met visveilige systemen en dat betekent dat de karper na lijnbreuk zich ten alle tijd moet kunnen ontdoen van lood en lijn.
Kan hij dit niet dan zal de vis zich vast kunnen zwemmen met alle gevolgen van dien en in veel gevallen komt hij dan gehavend uit de strijd. Deze visveilige systemen staan op vele websites en wanneer je googled zul je er altijd een vinden.
Beperk ook het gebruik van zware voorslag en gevlochten lijnen. Natuurlijk zijn er situaties wanneer je deze in kunt zetten maar op onze kolken is dit eigenlijk helemaal niet nodig.

Let ook eens op de verhouding hengel en lijn. Ik zie nog regelmatig jongens vissen met een drie ponds hengel en gevlochten lijn (trapleuningen noem ik ze). Ze gebruiken dan ook nog eens hele grote haken. Als ik deze jongens dan zie sleuren met hun vangst dan leg ik meestal uit wat dit voor gevolg kan hebben voor een karperbek. In veel gevallen is het onwetendheid maar na enige uitleg snapt men het ook wel.


Onze controleurs zullen de komende weken gratis de dvd “verantwoord vissen op karper” aanbieden.
Jij en ik willen toch ook dat onze vissen het goed hebben, nu en voor in de toekomst!

Bert Goris